Academische onderdrukking en criminalisering van de academische vrijheid in Turkije zijn zorgwekkend

Aan de vooravond van de hervatte hoorzittingen in de rechtszaken tegen 1128 universitairen van de vrede in Turkije, reageert ARES verontrust. Onlangs kregen ook opnieuw bijna 3000 mensen hun ontslag, waaronder 105 academici. ARES veroordeelt deze criminalisering van de academische vrijheid en reageert verontrust op het feit dat repressie tegenover universiteiten zo banaal is geworden.

Sinds 5 december werden de eersten van deze 1128 Turkse academici individueel vervolgd voor 'terroristische propaganda'. Ze werden schuldig bevonden aan het lanceren van een oproep voor een onderhandelde vrede met de Koerdische gemeenschap in het zuidoosten van het land.

De meesten van hen waren al permanent uitgesloten van de universiteit; vier personen zitten in de gevangenis en worden vervolgd sinds maart 2016. 

ARES is bezorgd over hun persoonlijke situatie en veroordeelt de institutionalisering van de universitaire repressie en de installatie van een politiek van inquisitie tegen de uitoefening van de academische vrijheid.

Article Turquie - Répression universitaire et criminalisation de la liberté aca…

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Fiabel-nieuws.