Reportagereeks van Stedenband Osstende-Banjul

Oostende en Banjul, de hoofdstad van Gambia, hebben al 15 jaar een stedenband. De West-Vlaamse regionale TV-zender, Focus-WTV, maakte een mooie reportagereeks over de waaier aan projecten die resulteerden uit deze vruchtbare samenwerking. Deze projecten hebben de levensomstandigheden in Banjul voelbaar verbeterd, maar er zitten nog tal van nieuwe projecten in de pijplijn. Bekijk hier de reportagereeks.

Banjul ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft een haven. Visvangst is een belangrijk onderdeel van de samenleving. Door de samenwerking met Oostende is de ijsfabriek weer in volle werking. Een goed teken voor de visserij, want de vissers blijven soms dagenlang op zee en dan is het belangrijk dat ze de gevangen vis vers kunnen houden. In die ijsfabriek lopen studenten van bij ons stage, maar ook in het plaatselijke ziekenhuis zijn Vlaamse studenten verpleegkunde aan de slag.

Maar Oostende heeft ook andere dingen gerealiseerd in Banjul. Het huisvuil wordt opgehaald door Oostendse huisvuilwagens. Vrouwen oogsten groenten voor eigen gebruik of verkoop in moestuinen die er met Oostendse hulp gekomen zijn. De grote stadstuin op de oude schoolsite van Crab Island maakt deel uit van een breder project rond gezonde voeding en er zijn ook trainingen rond landbouw. Op deze schoolsite is ook het bedrijf Gamrocks actief. Zij maken betonnen straatstenen die sterk en duurzaam zijn. De baas leerde het procédé in ons land en wil een opleidingscentrum starten om jongeren te vormen.

Op de site van Crab Island zullen nog tal van andere projecten gerealiseerd worden. Dit gaat van het opleiden van fietsmonteurs tot het mobiliseren van vrouwen rond afvalrecyclage en het maken van eco-brickets, een alternatief voor houtskool.

In Banjul ligt bovendien een prachtig en uniek natuurgebied. Met de stedenband hebben de universiteiten van Brussel en Howest het belang van de mangroves in het natuurgebied aangetoond. Bovendien krijgt de bijenteelt nu een plaats, want de stedenband maakte imker-opleidingen mogelijk. Dat genereert niet enkel een inkomen, maar is ook goed voor het milieu en de biodiversiteit.

Benieuwd wat de toekomst nog zal brengen voor deze bijzondere stedenband!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Fiabel-nieuws.